Dzień 1: WYLOT Z POLSKI
Spotykamy się na lotnisku na dwie godziny przed wylotem. Odprawa biletowo-bagażowa. Wylot o godz. --.--. Lądowanie w Pizie o godz. --.--. Transfer do hotelu, zakwaterowanie. Obiadokolacja, nocleg.
Dzień 2: FLORENCJA – MONTECATINI TERME
Po śniadaniu przejedziemy do stolicy Toskanii, Florencji – miasta renesansowych twórców. Zwiedzanie rozpoczniemy od franciszkańskiego kościoła Santa Croce z grobowcami Michała Anioła, Galileusza i Machiavellego. Następnie przejdziemy do centrum na Piazza del Duomo, gdzie znajdują się najsłynniejsze zabytki miasta: baptysterium, do którego prowadzą słynne „rajskie drzwi” i katedra Santa Maria del Fiore z olbrzymią kopułą Brunelleschiego i dzwonnicą Giotta. Kontynuując spacer zobaczymy Piazza della Signoria i Most Złotników na rzece Arno. Na zakończenie zwiedzania przejazd do punktu widokowego na Piazzale Michelangelo, skąd rozciąga się wspaniała panorama Florencji i Apeninów. Po południu przejedziemy do Montecatini Terme, gdzie zaprosimy na spacer w uzdrowiskowej części miasta, wśród licznych, malowniczych zakątków. Miejsce to od wieków słynie z gorących źródeł i ich leczniczego działania. Właściwości źródeł znane były jeszcze w czasach etruskich, a następnie wykorzystane przez Rzymian. Wieczorem powrót do hotelu. Obiadokolacja, nocleg.
Dzień 3: SIENA – SAN GIMIGNANO
Rano po śniadaniu wyjedziemy do Sieny – odwiecznej rywalki Florencji. Miasta, które w całości zachowało swój średniowieczny charakter wraz ze średniowiecznym podziałem na dzielnice (contrady), które do dziś mają swoje zachowane od wieków tradycje i rytuały. Podczas spaceru nawiedzimy kościół św. Dominika, gdzie znajdują się relikwie św. Katarzyny oraz Sanktuarium dedykowane Świętej, a wybudowane na miejscu jej rodzinnego domu. Dalej dojdziemy do wspaniałej Katedry miasta oraz na Piazza del Campo, gdzie dwa razy w roku odbywają się słynne wyścigi zwane „Palio”. Po południu odwiedzimy San Gimignano – miasto zwane „Włoskim Manhattanem”, które słynie z wysokich, czworokątnych wież, zbudowanych w średniowieczu, w celach obronnych przez mieszkańców. San Gimignano, znane z produkcji wyśmienitego wina Vernaccia di San Gimignano, jak i szafranu, położone jest na wysokości 335 metrów n.p.m., nad doliną Elsy, otoczone grubymi kamiennymi murami obronnymi, a jego centrum znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Urokliwymi uliczkami miasteczka przejdziemy do Katedry i na Plac Katedralny – serce miasta. Następnie czas wolny, aby nacieszyć się pięknymi widokami. Na zakończenie dnia zaprosimy na degustację wina i lokalnych przekąsek (dodatkowo płatne ok. 15 EUR/os.). Wieczorem powrót do hotelu. Obiadokolacja, nocleg.
Dzień 4: PIZA – WYLOT DO POLSKI
Po wczesnym śniadaniu udamy się do Pizy, aby zobaczyć Campo dei Miracoli, czyli Plac Cudów, który jest najbardziej znanym miejscem w mieście. Ten ogromny plac od wieków był miejscem przeznaczonym na cele religijne, znajdują się przy nim słynne białe budowle, stanowiące symbol miasta m.in. Krzywa Wieża oraz Katedra Santa Maria Assunta. Następnie udamy się na lotnisko w Pizie. Planowany wylot o godz. --.--. Lądowanie o godz. --.--. Zakończenie pielgrzymki.